Jaki mikser ręczny z misą wybrać? Ranking 5 najlepszych modeli.
Spis treści
Rynek mikserów, malakserów, robotów kuchennych, czy blenderów pełen jest najróżniejszych rozwiązań, które usprawniają przyrządzanie posiłków. Jednymi z bardziej popularnych urządzeń tego typu są miksery ręczne z misą.
Miksery ręczne z misą to mobilne urządzenia, które posiadają swego rodzaju stację dokującą, w której znajdziemy zintegrowaną misę. Miksera możemy używać razem z misą lub wypiąć go z ramienia i miksować składniki w dowolnym pojemniku, lub naczyniu.
W artykule podpowiemy, jak odpowiednio wybrać mikser z misą, dlaczego warto postawić na tego typu rozwiązanie, jakie może być zastosowanie miksera z misą, na co zwracać uwagę wybierając mikser z misą, a także jakimi parametrami powinien odznaczać się solidny sprzęt tego typu.
Dlaczego warto wybrać mikser ręczny z misą?
Jednym z głównych powodów, dla których miksery ręczne z misą są tak popularne, jest ich duża funkcjonalność. Dzięki możliwości wpinania i wypinania ze stojaka z misą możemy używać ich jako mikserów stacjonarnych lub ręcznych do ubijania, spieniania, czy miksowania w innych naczyniach.
Miksery ręczne z misą nie zrujnują domowego budżetu. Sprzęty tego typu są o wiele tańsze od dużych mikserów stacjonarnych. Poza tym ich konstrukcja umożliwia złożenie miksera i schowanie go np. w szafce, podczas gdy duże miksery stacjonarne, które oferują podobną funkcjonalność, raczej w szafce się nie zmieszczą.
Zastosowanie miksera ręcznego z misą
Misa stosowana w mikserach ręcznych pozwala na stopniowe, dokładne dodawanie składników, dzięki czemu znacząco ułatwia przyrządzanie różnego rodzaju specjałów. Miksery tego typu oferują identyczne funkcje jak inne rodzaje mikserów.
Duża część mikserów ręcznych z misą posiada obrotowe misy, które usprawniają i przyśpieszają proces miksowania, ucierania, czy ubijania składników. Możemy spotkać miksery ręczne z jednym silnikiem zasilającym misę i mikser, a także z podwójnymi silnikami.
Miksery z misą są również o wiele wygodniejsze w użyciu. Nie musimy ich ciągle trzymać, a mieszanie może odbywać się automatycznie po zablokowaniu konkretnego trybu pracy miksera. W ten sposób mikser może działać niemal całkowicie automatycznie.
Na co zwracać uwagę wybierając mikser ręczny z misą?
Wybierając mikser ręczny z misą, należy wziąć pod uwagę kilka czynników, które określą jego funkcjonalność, bezpieczeństwo i pozwolą dopasować sprzęt do osobistych preferencji oraz typu prac, jakie wykonujemy mikserem.
Końcówki
Przede wszystkim warto sprawdzić typ oraz ilość końcówek, które dostajemy wraz z mikserem w zestawie. Najpopularniejszymi końcówkami są mieszadła trzepakowe, które służą do mieszania i ubijania, a także mieszadła hakowe, służące do ucierania (np. sernika).
Możemy wyróżnić aż cztery rodzaje końcówek trzepakowych- powyginane, które lepiej mieszają składniki niż końcówki standardowe. Poza tym istnieją końcówki balonowe, ułatwiające mieszanie składników na spodzie misy lub innego naczynia, a także końcówki trzepakowe z szeroką taśmą.
Niektóre miksery posiadają ciekawe mieszadła, które poza obrotem wokół własnej osi poruszają się również w płaszczyźnie pionowej. Pozwala to na efektywniejsze mieszanie składników. Poza końcówkami trzepakowymi i hakowymi możemy znaleźć wraz z mikserem również inne rodzaje końcówek: ubijające, miksująco-rozdrabniające, nasadki kielichowe, czy końcówki do przecierania.
Rodzaj i pojemność misy
Rodzaj misy jest niezwykle ważny. Określa on wygodę korzystania z miksera oraz jego ogólną trwałość. Najlepsze są oczywiście misy ze stali nierdzewnej, natomiast najgorsze i zarazem najtańsze są misy wykonane z plastiku.
Zwykle misy w mikserach ręcznych posiadają od 2 do 5 litrów. Przed wyborem pojemności warto zastanowić się, jak duże masy lub jak wiele składników zamierzamy ze sobą mieszać. Niektóre misy posiadają na dole zębatki, które umożliwiają obrót misy wokół własnej osi w przeciwnym kierunku niż kierunek obrotu mieszadeł miksera. Warto sprawdzić, czy mikser posiada taką funkcję, ponieważ znacznie ułatwia i przyśpiesza ona mieszanie składników.
Dodatkowy osprzęt
Niektóre lepsze miksery ręczne z misami posiadają również w zestawie elektroniczne wagi, które pozwolą zważyć nam produkty, które umieścimy w misie. Rozwiązanie to jest niezwykle praktyczne, ponieważ nie musimy samodzielnie odmierzać produktów- zrobi to za nas mikser.
Dodawanie do mikserów ręcznych specjalnego wysokiego kubka pozwoli mieszać bardziej płynne masy z dużą prędkością obrotową bez obawy, że zaczną się rozpryskiwać po całej kuchni.
Zabezpieczenia
Nowoczesne miksery ręczne z misą posiadają szereg zabezpieczeń, które pozwolą nam wykonywać kuchenne prace w całkowicie bezpieczny sposób. Kupując mikser, sprawdźmy, czy posiada zabezpieczenie przed przegrzaniem, przycisk zwalniający końcówki, czy zabezpieczenie przed wyjęciem mieszadeł podczas pracy.
Sposób sterowania
Sposób sterowania mikserem- regulacja prędkości obrotowej i ustawianie programów, możemy realizować za pomocą sterownia ręcznego suwakami lub guzikami, albo zdecydować się na panel dotykowy. Sposób ręczny jest mniej precyzyjny, natomiast sterowanie panelem elektronicznym znajdziemy w droższych mikserach.
Parametry miksera ręcznego z misą
Najważniejszymi parametrami, na jakie należy zwrócić uwagę, wybierając mikser, są jego moc, kultura pracy, oraz regulacja prędkości obrotowej.
Moc
Miksery ręczne z misami posiadają nieco mniejszą moc od potężnych mikserów stacjonarnych, a także większą od zwykłych mikserów ręcznych bez możliwości wpięcia do misy. Warto wybierać miksery ręczne o mocy od około 400 Watów. Pamiętajmy, że im większa moc, tym mikser będzie mógł pracować dłużej i bardziej wydajnie.
Kultura pracy
Im ciszej będzie pracował mikser, tym lepiej. Pamiętajmy jednak, że miksery posiadają spore silniki elektryczne, które generują dużą ilość hałasu. Warto wybierać miksery ręczne z misą, które wytwarzają hałas na poziomie poniżej 70 dB. Jeden z najcichszych mikserów pracuje, generując hałas na poziomie 64-65 dB.
Regulacja prędkości obrotowej
Im większe możliwości regulacji prędkości obrotowej silnika w mikserze ręcznym, tym lepiej dopasujemy go do typu wykonywanych prac kuchennych. Najczęściej możemy spotkać miksery z regulacją skokową z paroma trybami pracy. Niektóre lepsze sprzęty posiadają regulację płynną za pomocą pokrętła lub przycisków.
Zwykle miksery ręczne mogą posiadać od jednego do nawet 15 trybów pracy, a także funkcję turbo, która powoduje, że sprzęt chwilowo może pracować na maksymalnych obrotach.
Mikser nie był potrzebny, dopóki nie naszła mnie ochota na własne wyroby typu ciasta. Do tej pory wydawało mi się, że sprzęt kuchenny to po prostu sprzęt, każdy jeden jest do siebie podobny i wystarcza na taki sam okres czasu. Gdybym miała wybrać jakiś model – ciężko by mi to przyszło, bo nie znam się na technicznych sprawach.
Mikser nie był potrzebny, dopóki nie naszła mnie ochota na własne wyroby typu ciasta. Do tej pory wydawało mi się, że sprzęt kuchenny to po prostu sprzęt, każdy jeden jest do siebie podobny i wystarcza na taki sam okres czasu. Gdybym miała wybrać jakiś model – ciężko by mi to przyszło, bo nie znam się na technicznych sprawach.
jak dla mnie mikser to podstawa w kuchni, niestety mój stary właśnie dokonał żywota, więc szukam nowego, na oku mam model z serii Total Control z Morphy Richards, ale te propozycje tutaj też są warte ogarnięcia ;>
jak dla mnie mikser to podstawa w kuchni, niestety mój stary właśnie dokonał żywota, więc szukam nowego, na oku mam model z serii Total Control z Morphy Richards, ale te propozycje tutaj też są warte ogarnięcia ;>