Jaka suszarka do grzybów i owoców? Jaką suszarkę do grzybów wybrać?
Spis treści
- 1 Suszarka do grzybów i owoców – Dlaczego warto
- 2 Zastosowanie suszarek do grzybów
- 3 Na co zwrócić uwagę przy wyborze suszarki do grzybów
- 4 Producent suszarek do grzybów, warzyw, owoców, ziół
- 5 Rodzaje suszarek spożywczych
- 6 Rozmiar suszarki do grzybów
- 7 Czy warto suszyć jedzenie
- 8 Polecane suszarki do grzybów i owoców
Takie kuchenne wynalazki, jak suszarki spożywcze, znacząco ułatwiają gotowanie i zapobiegają marnowaniu żywności. W poniższym artykule zawarliśmy garść porad, na co zwracać szczególną uwagę przy wyborze suszarek do jedzenia oraz dowiesz się jaka suszarka do grzybów i owoców jest najlepsza.
Suszarka do grzybów i owoców – Dlaczego warto
Istnieje spore ryzyko, że jedzenie, które ma na ogół bardzo krótki termin przydatności do spożycia, może się prędko zmarnować. Jak uratować zbiory bądź za duże zakupy przed wyrzuceniem i zmarnowaniem pieniędzy? Jeśli ta sytuacja powtarza się częściej, najlepiej zakupić poręczną suszarkę spożywczą. Nadaje się ona do wielu rodzajów produktów, zarówno twardych warzyw, jak i drobnolistnych ziół i kwiatów. Już nie będzie potrzeby krojenia składników godzinami, robienia z nich dżemów, kompotów, dodawania ich do kiszonek czy marynat albo stosowania nieudanych podejść do zamrażania ich. Suszarka do jedzenia poradzi sobie z nadmierną ilością nagromadzonych truskawek, bananów, kiełków czy płatków nasturcji.
Zastosowanie suszarek do grzybów
Dlaczego warto mieć poręczną suszarkę spożywczą? Dzięki niej można cieszyć się smakiem i aromatem suszonych samodzielnie grzybów, warzyw, owoców, ziół i kwiatów przy każdej okazji i przez cały rok. Robiąc to własnoręcznie mamy pewność, co jemy i unikamy dodatku środków chemicznych, konserwantów czy sztucznych barwników.
Suszone owoce, np. banany, jabłka, morele, figi, daktyle czy śliwki to pyszna przekąska lub dodatek do słodkich wypieków – ciast, drożdżówek, muffinek, babeczek. Warzywa dodaje się do zup i sosów, robi z nich autorskie kompozycje jarzyn i mieszanek przypraw do dań, a nawet daje jako przegryzkę zwierzętom domowym. Warto spróbować samodzielnie przygotować dietetyczną wersję suszonych pomidorów bez dodatku oleju. Ich smak zaskoczy niejedną osobę i będzie do złudzenia zbieżny ze smakiem śródziemnomorskich pomidorów ususzonych na palącym, południowym słońcu.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze suszarki do grzybów
Suszarka spożywcza powinna być estetyczna i kompaktowa, aby jej przechowywanie na nastręczało żadnych trudności. Oprócz dużej ilości pojemnych sit, które wpłyną na energooszczędność urządzenia, warto również uwzględnić producenta cenionych modeli sprzętu. Jeśli zamierza się używać suszarki jedynie do suszenia jednego rodzaju pożywienia, można dobrać urządzenie ściśle przeznaczone w tym celu, jak np. suszarkę do grzybów lub ziół i kwiatów.
Producent suszarek do grzybów, warzyw, owoców, ziół
Klienci morele.net cenią sobie zakup takich urządzeń, jak suszarki spożywcze. Szczególnie polecane sprzęty z dobrymi opiniami zadowolonych użytkowników to suszarki do grzybów i owoców takich producentów, jak Concept, Niewiadow, Ravanson, Camry, MPM, Zelmer, Esperanza, Teesa, Clatronic, Sencor, Manta Multimedia. Spośród nich każdy znajdzie coś na swoją kieszeń, gdyż w sprzedaży dostępne są solidne modele produktów za kilkadziesiąt złotych oraz z najwyższej półki cenowej z długą gwarancją.
Rodzaje suszarek spożywczych
Suszarki do jedzenia są niezwykle uniwersalnymi urządzeniami kuchennymi. Na sklepowych półkach można wyróżnić:
- suszarka spożywcze,
- suszarka do grzybów,
- suszarka do owoców i warzyw,
- suszarka do ziół i kwiatów,
- szatkownice do warzyw.
Rozmiar suszarki do grzybów
Na etapie wyboru elektrycznej suszarki spożywczej warto zwrócić uwagę na jej rozmiar. Jeśli składa się bowiem z dużej ilości pojemnych sit, pozwoli na zaoszczędzenie czasu, prądu i pieniędzy. Suszenie będzie wówczas znacznie szybsze i jednocześnie da się przygotować na oddzielnych „półeczkach” przykładowo plasterki buraków, bananów, grzyby, marchewkę, natkę pietruszki i daktyle.
Czy warto suszyć jedzenie
Elektryczne suszarki spożywcze to innowacyjne urządzenia, szalenie pomocne podczas codziennego przygotowywania posiłków dla całej rodziny. Sam proces suszenia jest zdrowy, naturalny i wspaniale konserwuje poszczególne składniki pożywienia. Letnie zbiory zachowują swój unikalny smak i zapach, wszelkie witaminy i wartości odżywcze, także regulujące pracę układu trawiennego błonnik pokarmowy i pektyny. W okresie grzybobrania suszarka spożywcza jest wprost niezbędna. Przygotowane na niej suszone grzyby można z powodzeniem przechowywać w chłodnym, zaciemnionym miejscu długimi miesiącami.
Polecane suszarki do grzybów i owoców