Jaka patelnia z powłoką granitową? Ranking 5 najlepszych modeli.
Spis treści
Kilkanaście lat temu rynek patelni oraz innych naczyń do przyrządzania posiłków był niezwykle ubogi. Obecnie możemy przebierać między garnkami i patelniami wykonanymi z teflonu, aluminium, stali szlachetnej, żeliwa, ceramiki, tytanu, stali węglowej, czy właśnie granitu.
Zarówno amatorzy, miłośnicy, jak i mistrzowie kuchni doceniają walory, jakie niosą za sobą patelnie wykonane z powłoką granitową. Szereg zalet oraz stosunkowo niska cena sprawiają, że współczynnik ceny do jakości patelni granitowych stoi na bardzo wysokim poziomie.
W artykule podpowiemy, dlaczego warto wybrać patelnię z powłoką granitową, jakie może być jej zastosowanie, na co zwracać uwagę wybierając patelnię oraz jakimi parametrami powinna charakteryzować się dobra patelnia z powłoką granitową.
Dlaczego warto wybrać patelnię z powłoką granitową?
Patelnie z powłoką granitową należą do grupy patelni non-stick (nieprzywierających). Oznacza to, że na ich powierzchni możemy smażyć bez tłuszczu. Dzięki temu nasza kuchnia może być zdrowsza i smaczniejsza.
Patelnie granitowe są również niebywale odporne na uszkodzenia mechaniczne oraz porysowania powierzchni. Przykładowo w przypadku patelni teflonowych, po zarysowaniu powierzchni, teflon ulega przerwaniu i w miejscu rysy smażone jedzenie zaczyna przywierać, a rysa może stać się ogniskiem niszczenia i odrywania się reszty powłoki teflonowej. Patelnie granitowe nawet po zarysowaniu zachowują ciągłość nieprzywierającej powierzchni, dzięki czemu nie musimy obawiać się o ich szybkie zużycie.
Patelnie granitowe nie posiadają w swoim składzie metali ciężkich, PTFE, PFOA i niklu, które podczas obróbki termicznej wnikają w potrawy i mogą powodować negatywne skutki zdrowotne. Związki tego typu znajdują się najczęściej w patelniach z metalu, czy w powłoce teflonowej.
Stosunkowo niska cena oraz dosyć duża dostępność na rynku pozwalają dowolnie wybrać patelnię z powłoką granitową do naszego budżetu, zastosowania oraz osobistych preferencji.
Zastosowanie patelni z powłoką granitową
Zastosowanie patelni z powłoką granitową jest takie samo, jak każdej innej patelni, z tą różnicą, że patelnie z powłoką granitową wykonują swoje zadanie o wiele lepiej od swoich konkurentów. Odporna na uszkodzenia mechaniczne, nieprzywierająca powierzchnia umożliwiają smażenie dowolnych produktów spożywczych bez użycia nawet grama tłuszczu.
Na patelniach granitowych z powodzeniem możemy podsmażać, grillować, dusić i smażyć różnego rodzaju mięsa, warzywa, produkty mączne i wiele innych różnorodnych produktów spożywczych. Patelnie granitowe o wiele łatwiej utrzymać w czystości oraz konserwować. Po użyciu wystarczy taką patelnię przejechać nawilżonym ręcznikiem papierowym- wszelkie zabrudzenia i osady wynikłe z obróbki termicznej produktów spożywczych schodzą niemal błyskawicznie.
Na jakie cechy i parametry zwracać uwagę wybierając patelnię z powłoką granitową?
Grubość dna
Decydując się na patelnie granitowe z grubszym dnem, możemy dłużej je nagrzewać, a tym samym ryzyko przegrzania patelni maleje. Grubsze dno lepiej oddaje ciepło do smażonych potraw. Patelnie granitowe z cieńszym dnem szybciej się nagrzewają i doskonale nadają się do podsmażania i smażenia produktów, które szybciej „dochodzą” – np. warzyw.
Średnica
Wybierając patelnię granitową oraz każdą inną patelnię, warto dokładnie przeanalizować jej średnicę. Duże patelnie lepiej nadadzą się do smażenia większej ilości składników naraz, czy dużych sztuk mięsa. Dłużej się też nagrzewają.
Mniejsze patelnie o niewielkiej średnicy nagrzewają się zdecydowanie szybciej i pozwolą na komfortowe przysmażenie lub inną wstępną obróbkę cieplną mniejszej ilości składników.
Rączka
Patelnie z powłoką granitową mogą posiadać najróżniejsze rączki. Zwróćmy uwagę na izolację termiczną rączki oraz jej długość. Dłuższe rączki mogą okazać się lepsze w przypadku większych patelni oraz transportowania i trzymania cięższej zawartości. Mniejsze rączki lepiej sprawdzają się, gdy dysponujemy mniejszą ilością miejsca. Rączka powinna być również ergonomiczna oraz wygodna.
Dodatkowe akcesoria
Często patelnie granitowe wyposażone są w specjalny wskaźnik temperatury, który podpowiada nam, czy patelnia jest już dobrze nagrzana. Wskaźnik może być montowany na patelni lub na jej rączce.
Wybierając patelnię z powłoką granitową warto sprawdzić, czy do zestawu dodawana jest pokrywka. Pokrywka powinna idealnie przylegać do patelni i leżeć w taki sposób, aby para nie skraplała się na kuchnię. Dobrze, gdy pokrywka posiada kilka małych dziurek odprowadzających nadmiar pary.
Gwarancja
Często patelnie granitowe objęte są gwarancją producenta. Zwykle patelnie z powłoką granitową dostają rok lub dwuletnią gwarancję. Najlepsze patelnie mogą zostać opatrzone pięcioletnim okresem gwarancyjnym.
Kosmetyka i użytkowanie patelni z powłoką granitową
Warto pamiętać, że patelnie z powłoką granitową są dosyć wrażliwe na różnice temperatur. W związku z tym nie należy rozgrzanej patelni umieszczać pod strumieniem zimnej wody. Może to spowodować mikropęknięcia powłoki lub jej odkształcenie.
Podczas przyrządzania posiłków na patelniach granitowych warto używać akcesoriów i narzędzi wykonanych z drewna lub plastiku. Stosowanie metalowych łyżek, noży, czy łopatek może powodować niszczenie powierzchni.