Jaka patelnia wok? Jaką wybrać? Jak używać?
Spis treści
Wok jest tradycyjnym naczyniem pochodzącym z Chin i przypominającym nawet czterdziestocentymetrową, grubą patelnię o solidnym dnie. Wygląda jak duża misa z co najmniej jedną rączką (wersja mandaryńska bądź pekińska) lub dwiema rączkami (wok kantoński). Składniki dań obsmaża się na nim szybko, w nieustannym ruchu, na gorącym tłuszczu na dużym ogniu, z wykorzystaniem wydajnej obróbki cieplnej.
Dlaczego warto kupić woka
Dania przygotowywane w woku łączy ogromna różnorodność. Nie ma tu ścisłych zasad przyrządzania potraw z konkretnych warzyw, pokrojonych w jedyny, właściwy sposób. Naczynie to ma szereg zalet:
- dzięki wokowi można wreszcie zacząć eksperymentować z bogatą i przepyszną kuchnią azjatycką, zarówno chińską, jak i wietnamską, co znacznie powiększy repertuar serwowanych całej rodzinie dań obiadowych i kolacyjnych oraz przekąsek,
- ciepło rozprowadzane jest po całym woku równomiernie, zwłaszcza w modelach ze stali węglowej,
- podczas smażenia na głębokim oleju naczynie to zużywa o wiele mniej tłuszczu niż tradycyjne patelnie, a potrawy są zdrowsze.
Patelnia wok do czego – Zastosowanie woka
Żeliwne woki były wbudowywane w otwory w chińskich kuchniach węglowych. Odejście od tradycji sprawiło, że ich zastosowanie jest coraz powszechniejsze. Po mandaryńsku słowo wok brzmi huò.
Wok jest najbardziej przydatny podczas smażenia na głębokim oleju, z jednoczesnym zachowaniem smaku i składników odżywczych. Idealnie nadaje się więc do domowej produkcji sajgonek, mięsnych pulpetów, kawałków kurczaka, chińskich pączków, a także smażenia owoców w panierce czy słupków warzyw. Ty wybierasz, czy nowe dania będą łagodne w smaku czy ogniście pikantne.
Jaka patelnia wok najlepsza?
Wybierając woka, którym chcesz urozmaicić codzienne i świąteczne menu, zwróć uwagę na jego podstawowe parametry. Najważniejsze to producent, średnica sprzętu AGD, możliwość używania go na kuchni indukcyjnej, powłoki wewnętrzna oraz zewnętrzna.
Producent patelni
Solidny wok, doskonale wykonany, to naprawdę niezbędne naczynie, zarówno w domowej, jak i profesjonalnej kuchni. Kto je produkuje? Warto wybrać jeden z modeli następujących firm: Tefal, Lamart, Quiselle, AEG, Jim Beam. Nie zawiodą przez lata. A gdyby wok delikatnie rdzewiał z czasem, należy go porządnie wyszorować, rozgrzać i ostrożnie natrzeć olejem z orzeszków ziemnych.
Jaką średnicę patelni wok wybrać
Klasyczna średnica najpowszechniejszego w naszym kraju woka wynosi 28 cm. Większe polecane są jedynie w przypadku gotowania dla naprawdę dużej ilości wygłodniałych domowników.
Możliwość używania woka na kuchniach indukcyjnych
Coraz więcej woków nadaje się również do używania na kuchenkach indukcyjnych. Tego typu modele rozróżnia się już na pierwszy rzut oka: mają lekko spłaszczone dno. Są one najpraktyczniejsze, gdyż nigdy nie wiadomo, gdzie trafi wok lub jakie zmiany zajdą w zabudowie kuchni na przestrzeni najbliższych kilku lat.
Powłoka wewnętrzna woka
Wewnętrzne powłoki woków tworzy się zazwyczaj z nieprzywierających materiałów. Często stosowane rozwiązania to tworzywa Powerglide, New Resistum, Titanium Excellence bądź Pro oraz ceramiczne. Nowoczesne powłoki pokrywające woki są bardzo odporne na zarysowania i naprawdę wytrzymałe. Można nawet wypróbować możliwość smażenia na nich bez tłuszczu! Dodatkowo dzięki grubemu dnu obędzie się bez odkształceń czy deformacji.
Powłoka zewnętrzna woka
Woki pokrywa się od zewnątrz najczęściej również tworzywami, które charakteryzują się nieprzywieraniem. Aluminium, stal, emalia bądź pokrycie non-stick jest już standardem. Wbudowane ergonomiczne uchwyty w woku są solidne i umożliwiają korzystanie z naczynia na wszystkich rodzajach kuchenek.
Jak dbać o woka
Dbanie o woka wymaga nieco wprawy. Kieruj się następującymi wskazówkami:
- Nowego woka mocno wyszoruj szorstką myjką, wypłucz i porządnie rozgrzej na sporym ogniu. Złóż grubo ręczniki papierowe, zwilż je olejem i natrzyj nimi gorące naczynie. Po kilku minutach powtórz całą procedurę.
- Rozgrzewaj na dużym ogniu zawsze pustego woka, następnie naczynie powinno zacząć dymić. Olej rozprowadzaj kolistymi ruchami, lekko wirując wokiem, także na ściankach – wówczas jedzenie się nie przypali.
- Nigdy nie pozwalaj umytemu wokowi schnąć samemu. Zawsze starannie wytrzyj naczynie do sucha.
- Ciemnienie i patynowanie woka są normalne – nie trzeba go wówczas mocniej szorować.
Podpytam, bo tu na pewno znajdę kogoś dobrze poinformowanego – z philipiaka wok jaką ma powierzchnię?
Podpytam, bo tu na pewno znajdę kogoś dobrze poinformowanego – z philipiaka wok jaką ma powierzchnię?