Jaką frytkownica z fondue wybrać? Ranking 5 najlepszych modeli.
Spis treści
Frytkownica jest uniwersalnym i ogromnie pomocnym urządzeniem w kuchni. Dzięki niej nie tylko usmażymy frytki, ale i podgrzejemy, rozmrozimy i udusimy najróżniejsze potrawy. Smażenie produktów w garnku nie należy do bezpiecznych czynności – rozgrzany olej pryska na boki i może poparzyć użytkownika.
Frytkownica daje dużą kontrolę nad procesem smażenia i jest bezpieczna. Na rynku znajdziemy ogrom propozycji i bez problemu dopasujemy je do naszych potrzeb. Na jakie parametry techniczne należy zwrócić uwagę przy wyborze frytkownicy z fondue oraz czy warto zaopatrzyć się w takie urządzenie?
Dlaczego warto?
Jak już wspomniałem, frytkownica jest urządzeniem uniwersalnym. Za jego pomocą nie tylko przyrządzimy smaczne frytki, które nie będą przesadnie nasączone tłuszczem. Frytkownica świetnie sprawdzi się przy robieniu pączków czy racuchów. Również przygotowanie takich produktów, jak owoce morza, warzywa czy owoce nie stanowi problemu.
Popularne są urządzenia typu 2w1, dzięki którym będziemy mogli przyrządzić smaczną przystawkę, jaką jest fondue. Nowoczesne modele nie zużywają dużej ilości oleju, a przygotowanie potrawy jest stosunkowo szybkie i bezproblemowe.
Rodzaje frytkownic
Frytkownice zasadniczo dzielą się na dwie charakterystyczne grupy: frytkownice wolnostojące i do zabudowy. Te pierwsze, jak sama nazwa wskazuje, są urządzeniami, które postawimy na blacie kuchennym i możemy je dowolnie przemieszczać. Ich grzałka jest zakryta, co ułatwia utrzymanie urządzenia w czystości.
Frytkownice do zabudowy są na stałe zamontowane w blacie i mają odkrytą grzałkę. Można również dokonać podziału na urządzenia przeznaczone do użytku domowego, jak i profesjonalnego – w lokalach gastronomicznych. Zasadnicza różnica w tym przypadku dotyczy pojemności misy i koszyka oraz mocy. Często frytkownice profesjonalne są zasilane gazem.
Parametry
Wybierając frytkownice, która daje możliwość przyrządzenia fondue, należy zwrócić uwagę na kilka istotnych parametrów.
Moc Frytkownicy
Jest to jeden z najważniejszych parametrów urządzenia. Decyduję on bowiem o tym, jak szybko przyrządzimy potrawę oraz ile energii elektrycznej będzie pobierać z sieci. Na ogół urządzenia dostępne na rynku posiadają moc od 840 W do 2400 W o przeznaczeniu domowym.
Moc frytkownic do zabudowy przeważnie posiadają moc większą niż 2000 W. Jeśli w urządzeniu mają być smażone produkty mrożone, takie jak frytki czy warzywa, warto zaopatrzyć się we frytkownice o mocy powyżej 1200 W.
Pojemność misy
Jest to kolejny niezwykle ważny parametr. Misy na olej mają pojemność od 0,4 l do nawet 4 l w przypadku profesjonalnych frytkownic. Na rynku dostępne są urządzenia, które przygotowują potrawy przy użyciu jednej łyżki oleju.
Wykorzystują one obieg ciepłego powietrza. Wybór wielkości misy powinien być uzależniony od własnych potrzeb. Jeśli urządzenie ma być często wykorzystywane, a nie przepadamy za przygotowaniem potrawy na raty, warto zainwestować się większym modelem.
Pojemność koszyka
Bezpośrednio z wielkością misy związana jest wielkość kosza na produkty smażone. Pojemność kosza zawiera się w przedziale od 0,5 kg do 1,2 kg. Kosz, który pomieści w sobie kilogram frytek, będzie aż nadto wystarczający, aby przygotować obiad dla czteroosobowej rodziny. Wśród różnych modeli frytkownic znajdziemy również te, wyposażone w dzielony kosz, dzięki któremu przygotujemy oddzielne porcje frytek, lub usmażymy dwa różne produkt.
Filtry
Ciekawym i bardzo przydatnym rozwiązaniem są filtry. Dzięki nim ograniczymy ilość wydostającego się z pracującego urządzenia zapachu. Rozróżniamy filtry olejowe oraz węglowe. Te pierwsze odpowiedzialne są za niwelowanie zapachu smażącego się oleju. Filtry węglowe natomiast pochłaniają parę i inne przykre zapachy. Filtry należy wymieniać po kilkudziesięciu użyciach frytkownicy.
Frytkownica do fondue
Na ogół tego typu urządzenia to klasyczne frytkownice wyposażone w specjalną pokrywę, która może pełnić funkcję zestawy do fondue. Roztopiony ser z winem będzie świetną przystawką i ciekawym elementem wzbogacającym domowe przyjęcie.
Urządzenie daje możliwość przygotowania również fondue w wariancie mięsnym oraz czekoladowym. W zestawie z frytkownicą otrzymujemy na ogół kilka widelców pomocnych w zamaczaniu kąsków.