Ekspres do kawy Miele CM7500 recenzja, wady i zalety
Spis treści
Seria ciśnieniowych ekspresów Miele CM7 to nowy wymiar parzenia zarówno rozbudzającej kawy, jak i aromatycznej herbaty. Urządzenie CM7500 zasłynęło właśnie jako pierwszy wolnostojący ekspres tak wielofunkcyjny. Smak wytwarzanej przez niego kawy jest bardzo intensywny, wręcz perfekcyjny, a jakości herbaty nie da się źle ocenić. Dzięki OneTouch for Two można jednocześnie przyrządzać dwa napoje, do jednoczesnego delektowania się nimi w domowym zaciszu lub serwowania ich dla klientów przy jednym stoliku. A więc Miele pomyślało o oszczędności czasu, co w pracy baristy bądź kelnera jest nieocenione. Jakieś wady?
Ekspres do kawy Miele CM7500 – uniwersalność
Prosta obsługa ekspresu do kawy Miele CM7500 polega między innymi na tym, że steruje się nim najczęściej jedynie pojedynczymi dotknięciami. Spektrum jego możliwości jest naprawdę szerokie – potrafi bowiem przyrządzić aż 20 rodzajów napojów, co nie jest spotykane u konkurencji. Ekspres sam dostosowuje optymalną temperaturę wody, idealną do uzyskania najlepszego smaku każdej konkretnej kawy czy herbaty.
Przed dziećmi urządzenie skutecznie chroni blokada uruchomienia w postaci jednego przycisku, nie ma więc obaw o poparzoną skórę czy brudny blat kuchenny.

Ekspres do kawy Miele CM7500 – opcje w standardzie i dodatkowe
Ekspres do kawy Miele CM7500 posiada liczne drobne udogodnienia, które podczas jego użytkowania sprawiają sporą różnicę. Przykładowo w urządzeniu znajdziemy podgrzewaną półeczkę na filiżanki, dzięki czemu przygotowany gorący napój będzie znacznie dłużej utrzymywał wysoką temperaturę.
Opcja Cappuccinatore umożliwia tworzenie małych dzieł sztuki w każdej kawiarni. Kawowe przysmaki można bowiem przyozdobić idealną mleczną pianką. Przyda się ona także do wykańczania chociażby deserów lodowych.
Czujnik CupSensor wyczuwa, jakiej wysokości i wielkości jest konkretna filiżanka, szklanka lub kubek i automatycznie steruje dyszą kawy, ustawiając ją we właściwej pozycji na pożądanej wysokości.
Ekspres do kawy Miele CM7500 – czyszczenie, konserwacja i ekologia
Odkamienianie ekspresu do kawy Miele CM7500 jest całkowicie zautomatyzowane (ciekawa technologia AutoDescale), co jest niezwykle wygodne, a pielęgnacja banalna. Urządzenie jest ekologiczne, do samoczynnego procesu odkamieniania wykorzystywany jest bowiem kwas jabłkowy. W tylnej ścianie sprzętu wbudowano unikalny wkład, odpowiedzialny za regularne, codzienne odkamienianie ekspresu o stałej porze. Każdy z bardzo żywotnych wkładów wystarcza, zależnie od intensywności użytkowania sprzętu, na pomiędzy 7 a 12 miesięcy. Wymiana jest prosta, a kamień czy nieestetyczne osady wapienne nie pojawiają się w ogóle.
Bardzo ciekawym rozwiązaniem jest automatyczne płukanie przewodu na mleko. Ekspres do kawy Miele CN7500 sam dba więc o higieniczne użytkowanie jego elementów i naprawdę oszczędza osobie go obsługującej sporo czasu.
Urządzenie jest ekonomiczne i faktycznie energooszczędne: zachowuje bowiem niskie zużycie energii, przechodząc na tryb eko. Można z niego korzystać na stałe bądź włączać go jedynie okresowo. Tryb ekonomiczny to nagrzewanie się całego ekspresu, włączonego non stop, dopiero tuż przed serwowaniem pierwszej kawy bądź herbaty.
Zalety i wady ekspresu do kawy Miele CM7500
Zalety | Wady |
Ekologiczny | Wysoka cena |
CupSensor | |
Cappuccinatore | |
Intuicyjny w obsłudze | |
Automatyczne odkamienianie |
Werdykt
Jak na tak pozornie skomplikowany w obsłudze sprzęt, ekspres do kawy Miele CM7500 jest bardzo intuicyjny. Z eleganckim wyglądem urządzenia świetnie koresponduje dotykowy panel, naprawdę prosty i wyczuwalny od pierwszego kontaktu z nim. Wyświetlacz pokazuje czytelne tekstowe komunikaty.
Funkcje dodatkowe ekspresu Miele, typu produkcja mlecznej, pianki, sensor, który automatycznie rozpoznaje wielkość naczynia i dostosowuje się do niego czy innowacyjna technologia AutoDescale sprawiają, że koło maszyny nie da się przejść obojętnie. W kawiarni czy restauracji przyda się on również ze względu na rzadko spotykaną opcję przyrządzania dwóch napojów jednocześnie, co jest niezwykle ekonomiczne z punktu widzenia ruchu przy barze.