Blender do smoothie – jak wybrać dobry smoothie maker?
Spis treści
Coraz bardziej docenianym sprzętem w każdej kuchni jest Blender. Pozwala na przygotowanie przepysznych napojów smoothie, czyli zdrowych koktajlów witaminowych. Ich codzienne spożywanie ma korzystny wpływ na zdrowie wszystkich domowników. Jaki jednak blender powinniśmy wybrać? Czym się kierować podczas zakupu blendera?
Zapoznaj się z najlepszymi blenderami.
Podstawowe funkcje, jakie pełni to urządzenie to miksowanie, rozdrabnianie, ucieranie i mieszanie potraw. Blender jest przede wszystkim skierowany dla osób, które chcą regularnie dbać o swoją linię, jak i zdrowie. Zapewnia możliwość przyrządzania ciekawych koktajli warzywnych i musów owocowych. Sprawdzi się również do siekania takich produktów, jak orzechy, cebula, lód. Jeśli weźmiemy pod uwagę kilka czynników, to dokonamy zakupu najlepszego blendera.
Rodzaj blendera do smoothie
Dostępne są zarówno blendery ręczne, jak i automatyczne. Należy więc odpowiedzieć sobie na pytanie, które z nich będą dla nas bardziej wygodniejsze. Należy pomyśleć o naszej kuchni, ponieważ dla mniejszej zalecane jest zastosowanie blenderów ręcznych. Jeśli jednak nasza kuchnia jest wyposażona w większe blaty, to rozsądniejszym wyborem okaże się blender kielichowy.
Zalety blenderów ręcznych:
- niewielkie,
- wygodne w użytkowaniu,
- bezpośrednie miksowanie w garnku, miseczce,
- przeciw rozpryskowa osłona ostrza,
- nowoczesne blendery ręczne są wyposażone w miękki uchwyt i ergonomiczny kształt.
Zalety blenderów kielichowych (mikserów stojących):
- wyposażone w dzbanek, do którego wsypujemy poszczególne składniki,
- większa moc urządzenia, co pozwala na rozdrobnienie twardszych orzechów i owoców,
- praca samodzielna,
- mocne przyssawki, zapewniające mu odpowiednią stabilizację,
- szklany kielich, który okazuje się bardziej estetyczny i wytrzymały.
Moc i zasilanie Blendera do smoothie
Podobnie, jak w wypadku wielu innych urządzeń, moc blendera wpływa na stopień zmiksowania i rozdrobnienia poszczególnych produktów. Jeśli wybierzemy zbyt niską moc, poniżej 200 W, to możemy natrafić na problemy związane z rozdrobnieniem średnio twardych owoców i warzyw. Najlepiej więc zdecydować się na urządzenie, które posiada przynajmniej moc 500 W. Urządzenia posiadające moc 750 W są w stanie poradzić sobie z rozkruszeniem najtwardszych produktów, czyli lodu i mrożonych owoców.
Co jeszcze uwzględnić podczas zakupu blendera do smoothie?
- ustawienia prędkości i tryb pulsacyjny urządzenia,
- wytrzymałość materiału i łatwość jego czyszczenia,
- głośność pracy urządzenia,
- blender kielichowy dopasowany do designu naszej kuchni.
Zanim dokonamy zakupu należy zastanowić się nad tym, jaki interesuje nas rodzaj blendera, jego funkcje i pozostałe elementy wyposażenia. Dzięki temu będzie on gwarantował nam przygotowanie odpowiednich koktajli owocowych, wybornych kremów do zup i gęstych sosów. Posłuży więc nam na wiele lat użytkowania.
bardzo przydatne porady, ostatnio u siostry testowałam blender ręczny z Morphy Richards i świetnie się sprawdza. chyba zdecyduję się na taki sam dla siebie, bo ma tyle dodatkowych akcesoriów w zestawie, że spokojnie zastępuje kilka innych urządzeń w kuchni, na które niestety nie mam miejsca ;C
ja mam akurat kielichowy z MR i też świetnie daje radę, ma dużą moc, nie grzeje się, jest dość cichy, kruszy lód i orzechy! świetny sprzęt!
bardzo przydatne porady, ostatnio u siostry testowałam blender ręczny z Morphy Richards i świetnie się sprawdza. chyba zdecyduję się na taki sam dla siebie, bo ma tyle dodatkowych akcesoriów w zestawie, że spokojnie zastępuje kilka innych urządzeń w kuchni, na które niestety nie mam miejsca ;C
ja mam akurat kielichowy z MR i też świetnie daje radę, ma dużą moc, nie grzeje się, jest dość cichy, kruszy lód i orzechy! świetny sprzęt!
Ja mam ten z Brauna MQ 7 i jest super, wolę jednak ręczne niż kielichowe, bo zajmują mniej miejsca, a kuchnia i tak jest zawalona po brzegi ;P
Fajny artykuł, ale co do mocy, hmm… 750W to nadal może być trochę mało jak się mieli naprawdę twarde rzeczy. Od siebie polecę nutribullet (mam taki o mocy 900W), super sobie radzi z wszelkimi orzechami (ziemne, migdały) i zbożami. Poza koktajlami robię też domowe masła z orzechów, mleka roślinne i różne smarowidła. Chciałam mieć pewność że blender nie wysiądzie przy takich zadaniach 🙂 No i na razie nutribullet sprawdza się super.