Jaki termometr do pieczenia? Jaki wybrać?
Spis treści
Analogowy lub cyfrowy termometr do pieczenia to gadżet niezwykle ułatwiający wykonywanie kuchennych obowiązków. Nadaje się do wszystkich rodzajów mięs, zarówno drobiu (kurczaka, indyka), jak i dziczyzny, wieprzowiny, wołowiny, cielęciny, jagnięciny.
Jaki termometr do pieczenia? Jaki wybrać?
Dla większego bezpieczeństwa domowników najlepiej jest sprawdzać temperaturę upieczonego, usmażonego czy ugrillowanego kawałka mięsa w kilku miejscach. Obszar wykrywania temperatury zanurza się w mięsie na całej długości, w najgrubszej jego części tak, aby nie dotknąć jednak kości, chrząstek czy rejonów z nagromadzonym tłuszczem.
Istnieją nawet urządzenia, które znajdują się w pieczonym mięsie od samego początku jego przygotowywania i w odpowiednim momencie same dają znać, że jedzenie jest gotowe. Za najdokładniejsze uważane są termometry z tak zwanymi termoparami, których działanie bazuje na cieniutkich przewodach oraz zakończonej specjalną sondą końcówce.
Zakres temperatur na termometrze do pieczenia kończy się nawet na 250° Celsjusza. Skala błędu wynosi nieco ponad 1° Celsjusza. Dzięki termometrowi do pieczenia można upewnić się, że niezbędna minimalna podczas przyrządzania mięsa temperatura została osiągnięta, a szkodliwe dla ludzkiego zdrowia bakterie zabite. Unika się także licznych chorób, których źródłem jest przykładowo niedogotowany drób.
Standardem jest już elektroniczny wyświetlacz i podświetlenie urządzenia. Niewielkie wymiary i waga sprawiają, że to poręczne i wytrzymałe urządzenie z kuchennym zastosowaniem szybko staje się jednym z bardziej ulubionych. A dodatkowo jest łatwe do utrzymania w czystości, wystarczy bowiem jedynie umyć wodą z mydłem końcówkę termometru i po osuszeniu przechowywać je w zamknięciu.