Wyciskarka do cytrusów a sokowirówka, czym się różnią, co wybrać?
Soki z kartonów nigdy nie będą się równać smakiem ani wartościami odżywczymi z przygotowywanymi samodzielnie w domowym zaciszu. Można to osiągnąć, dobierając odpowiedni sprzęt, ułatwiający pracę w kuchni. Do wyboru są wyciskarki, również supermodne wolnoobrotowe, do cytrusów oraz brzmiące nieco staromodnie sokowirówki. Jak dokonać przemyślanego i rozsądnego zakupu na lata, który nie zrujnuje Twojego portfela? Dowiedz się tego z poniższego artykułu.
Wyciskarka do cytrusów jest banalna w obsłudze. Połówki owoców przykłada się do stożka na szczycie urządzenia i lekko dociska. Sok spływa następnie do pojemnika, a pestki i kawałki błony zostają odcedzone na specjalnym sitku. Suche skórki z pomarańczy, grejpfrutów, cytryn, limonek lub pomelo wyrzuca się do śmietnika lub kompostownika.