Jak wyczyścić piekarnik? Polecane sposoby
Spis treści
Przypalony piekarnik jest nie tylko nieestetyczny, ale również niezdrowy. Osady, resztki jedzenia i warstwa tłuszczu utrudniają dodatkowo eksploatację blachy i kratki do pieczenia. Wszystko trzeba wykładać folią aluminiową bądź papierem i uważać, żeby spalone pozostałości po pieczeniu nie przedostały się do przygotowywanych dań.
Jak zacząć czyszczenie piekarnika?
Aby łatwiej usunąć zabrudzenia i pozostałości po potrawach, należy zastosować trik, który znajduje się w większości instrukcji obsługi piekarników z funkcją termoobiegu. Sprzęt ustawia się na określoną temperaturę, włącza się termoobieg, a do środka (po usunięciu blach i kratek) wkłada się duże naczynie żaroodporne z wodą.
Po kilkudziesięciu minutach woda częściowo wyparuje z naczynia. Osiądzie na wszystkich powierzchniach piekarnika, które pod wpływem ciepła i skraplającej się pary wodnej staną się wilgotne. Dzięki temu brud i tłuszcz namokną i zmiękną, co umożliwi bezproblemowe ich usunięcie odpowiednimi środkami.
Woda z octem na czysty piekarnik
Do codziennej pielęgnacji drobnych zabrudzeń w piekarniku przyda się mieszanka wody z octem w proporcji 1:1. Można przelać ją do plastikowej buteleczki ze spryskiwaczem. Miksturą spryskuje się wnętrze piekarnika – ścianki, szybę, blachy, kratkę. Po kilku minutach ściera się ją ściereczką. Najlepiej nie używać nowych bawełnianych szmatek, tylko pociętych starych, czystych ubrań – nie będzie trzeba wówczas ich prać. W ten sposób postępuje się szczególnie z piekarnikami gazowymi: niektóre z nich dymią bowiem przy każdym ich użyciu.
Czyszczenie piekarnika sodą i płynem do mycia naczyń
Do bardzo przypalonych powierzchni w piekarniku najskuteczniejsza jest papka z:
- połowy szklanki wody,
- ćwiartki szklanki sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczki płynu do mycia naczyń.
Składniki łączy się w miseczce patyczkiem na gładka papkę, a następnie nakłada się ją szmatką na rozległe zabrudzenia lub tłuste smugi. Po kilkunastu minutach spłukuje się mieszankę wilgotną gąbką aż do czysta. Jeśli po wytarciu piekarnika do sucha efekt wciąż nie jest zadowalający, można powtórzyć cały proces, intensywniej szorując powierzchnię.
Jak wyczyścić piekarnik wodą utlenioną i sodą?
Wyczyszczenie blachy piekarnika będzie zdecydowanie prostsze, gdy wykorzysta się do tego wodę utlenioną. W miseczce dokładnie miesza się na pastę 1/8 szklanki wody utlenionej oraz 1/4 szklanki zwykłej sody do pieczenia.
Mieszankę rozciera się gąbką na najbardziej zabrudzonych lub zatłuszczonych miejscach blachy oraz starannie rozprowadza po całej powierzchni i krawędziach. Po około godzinie należy zaopatrzyć się w kawałki zmiętej folii aluminiowej. Używa się ich jak druciaków do naczyń, skrobiąc i szorując blachę. Od razu widać, jak pasta staję się brudna, co świadczy o sile działania mieszanki i schodzeniu zanieczyszczeń. Po oczyszczeniu w ten sposób całej powierzchni blachy należy umieścić ją pod prysznicem albo w wannie.
Trzeba ją mocno wyszorować do czysta gąbką z płynem do mycia naczyń i spłukać pianę. W sytuacji, gdy stan blachy odbiega od zamierzonego, powtarza się aplikację pasty z sody i wody utlenionej.
Namoczenie wnętrza piekarnika przez noc
Uporczywy brud z wnętrza piekarnika usuwa się także, namaczając go wcześniej na noc. Piekarnik nagrzewa się do 50° Celsjusza. W głębokim naczyniu łączy się małą torebkę sody oczyszczonej, pół szklanki płynu do naczyń oraz pół szklanki octu.
Ostrożnie miesza się składniki, uważając na aktywną pianę. Miksturę rozprowadza się gąbką do naczyń po wnętrzu piekarnika, metalowych częściach, rusztach, drzwiczkach. Piekarnik zamyka się, a po kilku minutach go wyłącza i trzyma zamknięty do rana. Brud i tłuszcz czyści się i szoruje kilkukrotnie gąbką, namoczoną w ciepłej wodzie i długo zmywa się pianę i wodę do czysta. Resztki po czyszczeniu i myciu wypala się, włączając piekarnik na godzinę na 250° Celsjusza. Konieczne jest otwarcie okna.
Jakimi środkami bezpiecznie czyścić piekarnik?
Piekarnik najlepiej regularnie czyścić:
Spray’ami z płynami do czyszczenia piekarników i brudnych powierzchni. Preparaty w aerozolu bez problemu docierają w trudno dostępne miejsca i nie zawierają toksycznych oparów. Są bezpieczne dla skóry i wszystkich powierzchni, a nawet drewna czy trawy.
Środkami do usuwania tłuszczu w żelu. Żele są dobre do trwałych zabrudzeń, przypaleń i smug. Ich skuteczność łączy się z wolnym od chemii składem – są polecane osobom żyjącym „eko”. Rozprowadza się je cienką warstwą gąbką lub bawełnianą ściereczką.
Pastami, takimi jak czarne mydło na bazie oliwek. Uniwersalny preparat radzi sobie ze starym brudem i plamami i nie wymaga spłukiwania. Myje i odtłuszcza wszystkie powierzchnie, nie zawiera barwników, konserwantów i jest bezpieczny nawet do mycia sierści zwierząt bądź oprysku roślin.
Mleczkiem do czyszczenia stali szlachetnej. Łagodne, lecz silne środki w postaci mleczka służą do czyszczenia krat piekarników, okapów, płyt grzewczych oraz lodówek. Nie rysują powierzchni, a rozprowadza się je wilgotną ściereczką lub bawełnianą szmatką.