Jaka działa płyta indukcyjna?
Spis treści
Płyty indukcyjne są obowiązkowym wyposażeniem nowoczesnej kuchni. Niegdyś drogie sprzęty, dziś można spotkać w bardziej przystępnych cenach. W artykule skupimy się na tym, jak działa płyta indukcyjna oraz jakie są zalety i wady takiego rozwiązania.
Jak działa płyta indukcyjna?
Działanie płyty indukcyjnej opiera się o zjawisko indukcji elektromagnetycznej. Tuż pod powierzchnią ceramicznej płyty, na której umieszczamy naczynia, znajdują się płaskie cewki o dużej ilości zwojów. Cewki wytwarzają szybkozmienne pole magnetyczne, którego efektem jest powstanie prądów wirowych indukowanych w ferromagnetycznych naczyniach umieszczonych na płycie.
Na zasadzie histerezy magnetycznej naczynie umieszczone na płycie nagrzewa się i umożliwia przygotowanie ciepłego posiłku. Przetwornik w obwodzie elektrycznym zmienia prąd o częstotliwości 50 Hz na prąd zmienny o częstotliwości od 20 kHz do 40 kHz. Tutaj należy zwrócić uwagę na niekorzystne działanie prądów wysokoczęstotliwościowych na miniaturowe urządzenia elektryczne, takie jak rozruszniki serca i aparaty słuchowe, które mogą znaleźć się blisko cewki płyty indukcyjnej.
Przed zakupem tego typu wyposażenia warto sprawdzić, czy płyta nie zakłóca pracy tych urządzeń. Oprócz tego nie należy umieszczać wszelkich nośników danych w bliskim położeniu płyty indykcyjnej. Podsumowując, aby możliwe było skuteczne wykorzystanie możliwości płyty indukcyjnej trzeba używać naczyń wykonanych z ferromagnetyków.
Takimi naczyniami będą więc wszelkiego rodzaju garnki wykonane ze stopów stali czy żeliwa. Warto jest zwrócić uwagę na fakt, iż do poprawnego zadziałania nie potrzeba naczyń wykonanych w całości z danego materiału. Wystarczy, że dno garnka będzie wykonane z ferromagnetyka. Z tego powodu na rynku można znaleźć specjalne podstawki wykonane z żeliwa, dzięki którym można wykorzystać naczynie aluminiowe, szklane lub miedziane.
Jakie garnki na płytę indukcyjną?
Naczynia, które świetnie sprawdzą się w pracy na płycie indukcyjnej, będą wszelkie garnki wykonane z ferromagnetyka. Najprostszym sposobem, dzięki któremu z grubsza sprawdzimy, czy obecnie używane przez nas naczynie nada się do pracy indukcyjnej, jest wykorzystanie magnesu trwałego. Jeśli powierzchnia garnka będzie reagować z magnesem, oznacza to, że naczynie wykonane jest z materiału ferromagnetycznego.
Na rynku można dostać specjalne garnki z linii naczyń indukcyjnych. Można je dostać praktycznie w każdym hipermarkecie w bardzo atrakcyjnych cenach, mając zarazem pewność, że takowe naczynie będzie odpowiednie.
Producenci wyszczególniają w nocie katalogowej, jakie naczynia będą odpowiednie do stosowania na konkretnym modelu płyty indukcyjnej. Oprócz materiału, z jakiego wykonane jest naczynie, ważnym parametrem jest minimalny rozmiar garnka, jaki może być stosowany na odpowiednim polu.
Naczyniami, których nie można stosować, będą te, wykonane ze szkła i ceramiki oraz miedzi, brązu, stali nierdzewnej i aluminium (jeżeli producent podaje je, jako nieodpowiednie). Oprócz tego nie należy używać wszelkich naczyń, których dno wyposażone jest w najróżniejsze nóżki. Ze względu na dystans, jaki taka nóżka utworzy między dnem naczynia a powierzchnią płyty, skutecznie obniży wydajność grzania lub nawet uniemożliwi osiągnięcie odpowiedniej temperatury.
Zalety płyty indukcyjnej
Płyta indykcyjna posiada szereg zalet, dzięki którym korzystanie z niej staje się praktyczne i przyjemne. W porównaniu z innymi rodzajami grzania rozwiązanie indukcyjne jest najbardziej ekonomiczne. Ciepło wytwarzane jest tylko w garnku, a nie na płycie, co przekłada się bezpośrednio na mniejsze straty w grzaniu.
Mając na uwadze to, iż podczas gotowania powierzchnia płyty ceramicznej ma niską temperaturę, nie musimy się obawiać o poparzenia. Oprócz tego dzięki zimnej płycie zapomnimy o przywartych resztkach jedzenia i nieprzyjemnym zapachu. Czas potrzebny na przygotowanie posiłku jest krótszy, niż w przypadku stosowania tradycyjnego grzania na palniku gazowym (około 30 % krócej).
Należy również zaznaczyć, że dzięki systemom zabezpieczeń położenie jakiegoś przypadkowego przedmiotu, takiego jak sztućce, kuchenka nie uruchomi się. Oprócz tego wiele modeli płyt indukcyjnych wyposażonych jest w najróżniejsze systemy i opcje ułatwiające pracę. Zabezpieczenie przed dziećmi, czujnik obecności naczyń na konkretnym polu, czy funkcja boost, dzięki której szybciej przygotujemy potrawę to jedne z niewielu opcji, które wpływają na ergonomię pracy.
Wady płyt indukcyjnych
Wśród szeregu zalet, jakie wyróżniają płyty indukcyjne spośród innych rodzajów grzania, znajdą się też wady. Zdecydowanie największym problemem będą tutaj ograniczenia instalacyjne płyty. Ze względu na dużą moc, jaką posiada płyta indykcyjna (5 kW – 7 kW), należy sprawdzić, czy urządzenie takie będzie odpowiednie do naszej instalacji elektrycznej. Kuchenka taka będzie obciążeniem dla starszego systemu, co może skutkować częstym zadziałaniem zabezpieczeń i skutecznie uniemożliwi pracę.
Oczywiście istnieje szereg rozwiązań, dzięki którym bez problemu dopasujemy urządzenie do możliwości sieci. Słabsze płyty indukcyjne lub te, wyposażone w mniejszą ilość pól grzewczych będą odpowiednie do takich warunków. Również ze względu na moc takich urządzeń, częste korzystanie z nich będzie stanowiło niemałe obciążenie dla portfela. Kolejną wadą jest stosunkowo wysoka cena, jaką musimy zapłacić za dobre parametrycznie urządzenie.
Kolejną sprawą, na jaką warto zwrócić uwagę jest problem niszczenia nośników danych i negatywnego wpływu na rozruszniki serca. Istnieje ryzyko rozmagnesowania karty kredytowej, gdy ta znajdzie się w bliskim położeniu.
Na płycie dania przyrządza się dużo szybciej, nie czekamy na to, aż wszystko stopniowo się nagrzeje do właściwej temperatury. No i nie przypala się nic tak mocno, jak na zwykłej kuchence. Pierwszy kontakt jest trochę dziwny, ale potem ciężko jest przejść na tradycyjny system gotowania. Mogę polecić taką płytę młodszym i starszym gospodyniom. Zaoszczędzą na czasie, zdecydowanie.
Na płycie dania przyrządza się dużo szybciej, nie czekamy na to, aż wszystko stopniowo się nagrzeje do właściwej temperatury. No i nie przypala się nic tak mocno, jak na zwykłej kuchence. Pierwszy kontakt jest trochę dziwny, ale potem ciężko jest przejść na tradycyjny system gotowania. Mogę polecić taką płytę młodszym i starszym gospodyniom. Zaoszczędzą na czasie, zdecydowanie.