Jaką lodówkę z zamrażarką wybrać? Ranking 5 najlepszych modeli.
Spis treści
Najważniejszym elementem wyposażenia kuchni jest bez dwóch zdań chłodziarko – zamrażarka. Obecnie odchodzi się od tego terminu, ze względu na rzadko spotykane urządzenia bez zamrażalnika. W artykule skupimy się na parametrach, na które warto zwrócić uwagę przy wyborze lodówki oraz opowiemy o tym, czego można się spodziewać po urządzeniach dostępnych na rynku.
Parametry lodówek z zamrażarką
Na ogół przed zakupem nowej lodówki, głównym czynnikiem decydującym o wyborze urządzenia jest cena, pojemność oraz kolor. Bez wątpienia są to jedne z ważniejszych czynników. Warto jednak pamiętać o innych cechach, które wpływają na niezawodność chłodziarko – zamrażarki.
Klasa energetyczna
Z racji tego, że lodówka jest urządzeniem pracującym bez przerwy, należy zadbać, aby pobór prądu takiego urządzenia był jak najmniejszy przy jednoczesnym zachowaniu dobrej efektywności. Sprawdzenie tego parametru jest niezwykle łatwe, gdyż na każdym sprzęcie AGD, według rozporządzenia Unii Europejskiej, znajdziemy etykietę energetyczną. Dzięki dokładnemu opisowi urządzenia możemy dokonać porównania różnych modeli lodówek. Jeśli chodzi o urządzenia typu chłodziarko – zamrażarka klas tych jest 7 (A+++ do D), natomiast inne urządzenia chłodzące, takie jak chłodziarki absorpcyjne i urządzenia do przechowywania wina mieszczą się w zakresie klas od A+++ do G (10 klas). Najwydajniejsze urządzenia posiadają klasę A+++. Dodatkowo na etykiecie znajdziemy informacje dotyczące całkowitej pojemności komór o temperaturze roboczej powyżej – 6°C (część chłodząca) oraz pojemności komór o temperaturze poniżej – 6°C (zamrażalnik – jedna gwiazdka), jak również emisji hałasu.
Co zyskujemy wybierając lepszą klasę energetyczną? Oczywiście mniejszy rachunek za energię elektryczną. Sprawdźmy więc jak to wygląda z praktycznej strony. Za 1 kWh zapłacimy 53 gr. Przyjmujemy jako operatora i dostawcę grupę ENEA S.A. według taryfy na 2016 rok dla grupy G11 (gospodarstwo domowe). Załóżmy, że roczny pobór energii interesującej nas lodówki to 150 kWh/rok. Według tej taryfy urządzenie pracujące bez przerwy wyniesie nas 79,5 zł. Powiedzmy, że interesuje nas również inne urządzenie, które jest w innej klasie energetycznej, np. A+. Jaka jest różnica? Otóż pobór energii w tej klasie wynosi około 376 kWh/rok, co daje nam koszt w wysokości 199,28 zł. Jak można zauważyć – różnica w kosztach jest kolosalna.
Regulacja temperatury
Najczęściej spotykanym typem regulacji temperatury jest układ z jednym termostatem i agregatem. Termostat zbiera informacje i steruje pracą agregatu w taki sposób aby utrzymać zadaną temperaturę w komorze chłodzącej, temperatura zamrażalnika jest niezmienna. Rozwiązanie tego typu możemy znaleźć w starszych modelach lodówek. Obecnie urządzenia te wyposażone są w większą ilość termostatów i agregatów. Dzięki zastosowaniu dwóch takich układów możliwe jest regulowanie temperatury komory chłodzącej i mrożącej oddzielnie. Pojawia się również możliwość wyłączenia jednej z komór, np. gdy wyjeżdżając na kilka dni zostawiamy pustą komorę chłodzącą, a zamrażalnik jest pełen. Można wtedy wyłączyć niepotrzebną w tym czasie komorę, obniżając pobór energii. Za takie rozwiązanie oczywiście trzeba będzie zapłacić więcej, ale decydując się na zakup urządzenia, które ma posłużyć kilka lat, warto jest wziąć to pod uwagę. Naturalnie każde z rozwiązań posiada tak swoje zalety, jak i wady. Większa ilość agregatów równa się bardziej skomplikowanemu układowi lodówki. Awaria takiego sprzętu po okresie gwarancyjnym może przysporzyć większych kosztów.
Obieg powietrza
Na ogół w lodówkach spotkamy się z układem łączącym obieg powietrza komory chłodzącej i zamrażalnika. W nowoczesnych urządzeniach możemy znaleźć dwa oddzielne układy – jeden odpowiedzialny za wymianę powietrza w komorze chłodzącej i drugi, zapewniający ruch powietrza w zamrażalniku. Rozwiązanie tego typu niesie za sobą sporo udogodnień. Najważniejszym z nich jest wyrównanie temperatury w całej komorze oraz zmniejszenie wilgoci, co bezpośrednio wpływa na rozwój pleśni i bakterii. Oddzielny obieg powietrza ogranicza osadzanie się szronu w lodówce. Również warto wspomnieć, że przechowywana żywność w komorze chłodzącej będzie dłużej apetyczna i nie będzie tak szybko wysychała.
Zabezpieczenia lodówek
Głównym zadaniem każdej lodówki jest bezpieczne przechowywanie żywności i uzyskanie długiego terminu przydatności produktów. Gdy niechcący nie domkniemy drzwi , efektem może być rozmrożenie lodówki i popsucie się produktów. Dobrym rozwiązaniem w tym przypadku będzie alarm, który powiadomi domowników o niewłaściwych warunkach pracy urządzenia. Sygnalizacja może odbywać się na dwa sposoby: optycznie lub dźwiękowo. W pierwszym przypadku o stanie lodówki powiadomi nas migająca dioda, w drugim natomiast alarm dźwiękowy. Niektóre droższe rozwiązania wyposażone są w specjalny układ mechaniczny odpowiedzialny za domykanie drzwi. Warto jest pomyśleć o takim rozwiązaniu, np. gdy w domu znajduje się dziecko. W bardziej zaawansowanych propozycjach możliwe jest, za pomocą specjalnego panelu, sterowanie elektroniczne temperaturą konkretnych stref komory chłodzącej i sprawdzanie aktualnych parametrów pracy.