Jaką kuchenkę z płytą gazową wybrać? Ranking 5 najlepszych modeli.
Spis treści
Kuchenki z płytą gazową słyną z niskich kosztów eksploatacji oraz małych cen zakupu. Są praktyczne, mogą być zasilane zarówno z instalacji gazowej, jak i butli propan butanowych. Wielu konsumentów uważa je za najlepszy sprzęt do przygotowywania posiłków.
W artykule podpowiemy, dlaczego warto wybrać kuchenkę z płytą gazową, jakie jest ich zastosowanie, na co zwracać uwagę wybierając kuchenkę z płytą gazową i jakimi parametrami powinny odznaczać się te urządzenia AGD.
Dlaczego warto wybrać kuchenkę z płytą gazową?
Głównym powodem, dla którego warto wybrać kuchenkę z płytą gazową są niskie koszta, jakie generuje ten rodzaj kuchenki. Wybierając kuchenkę z płytą gazową, możemy zdecydować się na sprzęt z piekarnikiem elektrycznym lub gazowym, dzięki czemu producenci dają nam duże możliwości konfiguracji sprzętu.
Kuchenki gazowe to dobrze znane nam urządzenia, które są z nami już od wielu lat. Producenci przez cały ten okres starannie ulepszali technologię kuchenek gazowych, dzięki czemu dobre modele w niczym nie ustępują kuchenkom z płytami elektrycznymi.
Kuchenki gazowe dzięki nowoczesnej technologii są całkowicie bezpieczne, wydajne, a przede wszystkim użyteczne, funkcjonalne i tanie.
Zastosowanie kuchenek z płytą gazową
Kuchenki z płytą gazową doskonale nadają się do przyrządzenia każdej potrawy. Możemy do woli na nich smażyć, gotować lub obrabiać posiłki w innych procesach cieplnych. Decydując się na piekarnik gazowy, możemy piec potrawy od spodu, natomiast w piekarnikach elektrycznych spotkamy grzałki górne oraz dolne z dodatkowym termoobiegiem.
Dzięki możliwości adaptacji kuchenki do korzystania z butli gazowych nie jesteśmy ograniczeni przyłączem do instalacji elektrycznej lub gazowej. Dzięki temu kuchenkę z płytą gazową możemy postawić niemal w dowolnym miejscu i cieszyć się skutecznym sprzętem do przyrządzania posiłków.
Na co zwracać uwagę wybierając kuchenkę z płytą gazową?
Typ zabudowy
Możemy zdecydować się na kuchenki wolnostojące, które umieścimy pomiędzy kompleksem szafek kuchennych, lub na kuchenkę do zabudowy, które instaluje się wewnątrz odpowiednio zwymiarowanych mebli.
Kuchenki wolnostojące są o wiele praktyczniejsze. Mamy do nich łatwiejszy dostęp w przypadku wymiany, serwisu, konserwacji i czyszczenia. Kuchenki przeznaczone do zabudowy posiadają duże walory wizualne, jednak jest to rozwiązanie dosyć kłopotliwe. W przypadku późniejszej wymiany kuchenki możemy napotkać problem z dopasowaniem jej do posiadanego mebla.
Źródło zasilania piekarnika
Kuchenki z płytami gazowymi mogą posiadać piekarnik gazowy oraz elektryczny. O ile płyta gazowa jest niezwykle użyteczna podczas przygotowywania posiłków, o tyle piekarnik gazowy jest mocno ograniczony technologicznie. Pozwoli nam jedynie na grzanie od spodu. Piekarniki zasilane gazem łatwo się brudzą, często przypalają potrawy, a także nie posiadają praktycznie żadnych programów obróbki potraw.
Piekarniki elektryczne są nowocześniejszym i bardziej funkcjonalnym rozwiązaniem. Mogą grzać zarówno od góry, jak i od dołu. Piekarniki elektryczne są łatwiejsze w utrzymaniu czystości, nie powodują osadzania się zanieczyszczeń na naczyniach, a także posiadają wiele programów. Ich wadą są zwiększone koszta eksploatacji.
Rozmieszczenie palników
Rozmieszczenie palników warto skonfrontować z osobistymi preferencjami oraz przyzwyczajeniem dotyczącym gotowania. Warto zwrócić szczególną uwagę na układ oraz wymiary najczęściej używanych przez nas palników.
Typ płyty grzewczej
W przypadku palników gazowych sprawdźmy, czy ruszt podtrzymujący naczynia nad płomieniem jest wieloczęściowy, czy jednoczęściowy. Ruszty wieloczęsciowe są łatwiejsze w umyciu, natomiast jednoczęściowe mogą okazać się bardziej stabilne. W kuchenkach możemy spotkać również ruszty czteroczęściowe- każdy palnik posiada własny ruszt Do wyboru mamy obecnie ruszty żeliwne i emaliowane. Te pierwsze są cięższe, lepiej przewodzą ciepło, a przede wszystkim są bardziej wytrzymałe.
Sposób zapłonu
Obecnie możemy spotkać kuchenki z płytami gazowymi wraz z zapalaczem elektroiskrowym, który po odkręceniu kurka z gazem samoczynnie odpala płomień. Dzięki temu jedną ręką możemy uruchamiać palnik.
Parametry kuchenek z płytą gazową
Systemy zabezpieczeń
Każda kuchenka gazowa musi posiadać zabezpieczenie przeciwwypływowe, które przy zgaszeniu płomienia, automatycznie odcina dopływ gazu. W piekarniku również możemy liczyć na ten rodzaj zabezpieczenia.
Poza tym w piekarnikach powinna znajdować się blokada drzwi piekarnika, która uniemożliwia otworzenie go przez dzieci. Podświetlenie piekarnik to kolejne zabezpieczenie, które chroni nas przed niedomknięciem lub niewyłączeniem piekarnika. Warto również zdecydować się na kuchenki, których zewnętrzna warstwa drzwi się nie nagrzewa, co chroni nas przed poparzeniami.
Rodzaje prowadnic w piekarniku
W kuchenkach gazowych możemy spotkać kilka rodzajów prowadnic- teleskopowe, drabinkowe, wytłaczane, czy wózek. Każda z nich charakteryzuje się inną kulturą pracy. Prowadnice drabinowe pozwalają komfortowo wyciągnąć blachę, teleskopowe powodują, że blacha wysuwa się na prowadnicach, które wytrzymują odpowiedni ciężar, natomiast wytłaczane to zwykłe wyoblenia w spodzie piekarnika. Mogą powodować zarysowania blachy i piekarnika. Wózek umożliwia wysunięcie całej komory piekarnika.
Pojemność piekarnika
Im więcej potraw naraz przygotowujemy, tym piekarnik powinien być większy. Standardowo możemy liczyć na piekarniki o pojemności od 40 do nawet 50 litrów. Singlom oraz małym rodzinom proponujemy niewielkie,40-45 litrowe piekarniki. Większym rodzinom powinny wystarczyć piekarniki 50-60 litrowe.