Jaka kuchenka z grillem? Ranking 5 najlepszych modeli.
Spis treści
Obecnie sprzęty RTV i AGD to wysoce zaawansowane urządzenia, które ułatwiają nam życie na każdym kroku. W kuchenkach spotkamy najnowocześniejsze technologie, które sprawiają, że ten niepozorny sprzęt staje się prawdziwym kombajnem do obróbki termicznej i przygotowywania posiłków.
W artykule skupimy się na jednej z wielu funkcji kuchenek – mianowicie na grillu. Kuchenki z grillem doskonale sprawdzają się przy przyrządzani niemal każdego dania. W tekście umieścimy porady – dlaczego warto wybrać kuchenkę z grillem, jakie może być jej zastosowanie, na co zwrócić uwagę wybierając kuchenkę tego typu oraz jakimi parametrami powinna odznaczać się dobra kuchenka z grillem.
Dlaczego warto wybrać kuchenkę z grillem?
Kuchenki z grillem, zwanym inaczej opiekaczem, doskonale sprawdzają się do szybkiego podgrzewania produktów. Tego typu rozwiązanie pozwoli nie tylko sprawnie przyrządzić jedzenie, ale również będzie o wiele bardziej oszczędne, niż kuchenki bez opiekacza. Grill pozwala szybko uzyskać niezbędną temperaturę w piekarniku, bez zbędnego marnowania energii cieplnej do nagrzewania grzałek znajdujących się w piekarniku.
Funkcja grilla pozwala na sprawne podgrzanie i upieczenie większości potraw, które robimy w piekarniku. Opiekacz doskonale nadaje się do pieczeni, zapiekanek, pizzy i wielu innych potraw. Wybranie kuchenek z grillem pozwoli przygotować jedzenie szybko, smacznie i tanio.
Zastosowanie kuchenek z grillem
Kuchenki z grillem mogą być kuchenkami elektrycznymi lub gazowo-elektrycznymi, w których piekarnik musi być zasilany energią elektryczną. Tego typu urządzeniami sprawnie przyrządzimy niemal każdą potrawę. Wybór między płytami grzewczymi zasilanymi gazem lub prądem elektrycznym pozwoli nam dopasować kuchenki do osobistych preferencji.
Na co zwracać uwagę wybierając kuchenkę z grillem?
Typ zabudowy
Istnieją dwa rodzaje kuchenek z funkcją grilla- wolnostojące oraz do zabudowy. Te pierwsze są chętniej wybierane, ze względu na większe możliwości ustawienia kuchenki, łatwy dostęp w przypadku serwisowania i czyszczenia. Kuchenki do zabudowy muszą być umieszczone w specjalnym meblu o ściśle określonych wymiarach. Trudno się je serwisuje, czyści wewnątrz, a także, gdy chcemy je wymienić, możemy napotkać problemy z dopasowaniem innej kuchenki do mebla.
Źródło zasilania
Kuchenki, w których występuje funkcja grilla to urządzenia elektryczne lub gazowo-elektryczne, w których piekarnik musi być zasilany prądem elektrycznym. Z reguły kuchenki w całości elektryczne są droższe w eksploatacji, jednak generują mniej zanieczyszczeń. Kuchenki z płytą gazową są tańsze w eksploatacji i zakupie, mogą powodować jednak osadzanie się zanieczyszczeń na garnkach i patelniach.
Kuchenki z elektryczną płytą grzewczą możemy podzielić na kilka rodzajów. Będą to kuchenki z płytą żeliwną, płytą ceramiczną lub indukcyjną. Płyty żeliwne stosowane są w najtańszych kuchenkach elektrycznych. Ich wydajność stoi na najniższym poziomie. Kuchenki z płytą ceramiczną wyglądają lepiej, łatwiej się je czyści, a także ich wydajność cieplna stoi na wyższym poziomie niż kuchenek z płytami żeliwnymi. Kuchenki indukcyjne to najnowocześniejsze i najlepsze rozwiązanie. Kuchenki te są najbardziej wydajne spośród wszystkich kuchenek elektrycznych, a także najbardziej energooszczędne.
Dodatkowe funkcje
Obecnie w większości kuchenek z funkcją grilla możemy spotkać również ciekawe programy i usprawnienia, które ułatwią nam przygotowanie posiłków. Przykładowo możemy liczyć na minutnik, stoper i alarm w zegarze wbudowanym w kuchenkę.
Niektóre płyty grzewcze w kuchenkach elektrycznych posiadają funkcję szybkiego rozgrzewania – High Light, która pozwoli rozgrzać płytę w mniej niż 3 sekundy. Pola indukcyjne posiadają funkcję rozpoznawania wielkości garnka, dzięki czemu grzeją jedynie miejsce, na którym stoi garnek.
Osprzęt i funkcje piekarnika
Wraz z dolnym opiekaczem, warto zadbać o solidne wyposażenie piekarnika, które pozwoli w pełni wykorzystać potencjał kuchenek z grillem. Na rynku możemy spotkać kuchenki z obrotowym rożnem, szybkie nagrzewanie, które pozwoli w szybki sposób osiągnąć zadaną temperaturę za pomocą dolnej lub górnej grzałki.
Przyda się również termoobieg, który pozwoli równomiernie rozprowadzić temperaturę po całym piekarniku, skrócić czas przygotowania potraw oraz zmniejszyć koszty eksploatacji piekarnika. Dla fanów przyrządzania potraw według konkretnej temperatury producenci przygotowali termosond, który uprzednio programując, wbijamy w potrawę. Po osiągnięciu przez nią zadanej temperatury piekarnik samoczynnie się wyłącza.
Rodzaje prowadnic w piekarniku
W kuchenkach gazowych możemy spotkać kilka rodzajów prowadnic – teleskopowe, drabinkowe, wytłaczane, czy wózek. Prowadnice drabinowe pozwalają komfortowo wyciągnąć blachę z piekarnika bez obawy o zarysowanie sprzętu, teleskopowe powodują, że blacha wysuwa się na prowadnicach z piekarnika, dzięki czemu łatwo umieścimy w nich jedzenie, bez obawy, że się poparzymy, natomiast prowadnice wytłaczane to zwykłe wyoblenia w spodzie piekarnika. Mogą powodować zarysowania blachy i piekarnika. Wózek umożliwia wysunięcie całej komory piekarnika. Stosowany jest zwykle w kuchenkach do zabudowy.
Parametry kuchenek z grillem
Moc całkowita
Pamiętajmy, że kuchenki z grillem pobierają prąd o stosunkowo dużym natężeniu. Przed kupnem kuchenki sprawdźmy, czy będzie współgrała z naszą mocą przyłączeniową i bezpiecznikiem. Przydział mocy licznika powinien być odpowiednio większy od mocy całkowitej kuchenki. Warto sprawdzić zalecane przez producentów kuchenek wartości na zabezpieczeniach przedlicznikowych.
Pojemność piekarnika
Im więcej potraw naraz przygotowujemy, tym piekarnik powinien być większy. Standardowo możemy liczyć na piekarniki o pojemności od 40 do nawet 50 litrów. Singlom oraz małym rodzinom proponujemy niewielkie,40-45 litrowe piekarniki. Większym rodzinom powinny wystarczyć piekarniki 50-60 litrowe.
Klasa efektywności energetycznej
Parametr ten określa ilość energii, jaką zużywać będzie kuchenka. Zwykle kuchenki z funkcją grilla mogą mieścić się w klasie energetycznej od A do C. W klasie A średnie roczne zużycie energii przy przyjęciu, że z kuchenki korzystamy raz dziennie, wynosić będzie 318 kWh, natomiast w klasie C 387 kWh. Różnica wynosi około 45 złotych rocznie.