Jaki blender do 400 zł wybrać? Ranking 5 najlepszych modeli.
Spis treści
Blendery to niezwykle przydatne sprzęty kuchenne. Obecnie blendery powoli wypierają z rynku miksery. Wszystko za sprawą ich dużej funkcjonalności- blenderami możemy miksować produkty, tworzyć zupy, sosy, kremy, koktajle, musy, pienić mleko i wykonywać wiele innych składników lub posiłków.
W artykule podpowiemy, dlaczego warto kupić blender do kwoty 400 złotych, jakie jest ich zastosowanie, na co zwracać uwagę wybierając blender i jakimi parametrami powinno odznaczać się to urządzenie.
Dlaczego warto kupić blender do 400 złotych?
W kwocie do 400 złotych jesteśmy w stanie kupić blender najwyższej klasy. Urządzenia tego typu będą odznaczać się ogromną funkcjonalnością oraz energooszczędnością. Mając do wydania 400 złotych, możemy przebierać między najróżniejszymi konstrukcjami od niemal każdego z producentów.
Blendery do 400 złotych to najczęściej rozbudowane zestawy, które z powodzeniem mogą zastąpić roboty kuchenne. Wykonami nimi większość prac kuchennych. Odpowiednia moc instalowana w blenderach sprawi, że poradzą sobie z większością najtrudniejszych zadań.
Wybierając blender do 400 złotych, możemy liczyć na rozbudowany zestaw, w którym znajdziemy odpowiednią regulację, kielichy do miksowania, nakładki do miksowania na powierzchniach płaskich, trzepaczki, ubijaki do puree, czy nakładki do siekania lub spieniania mleka.
Zastosowanie blenderów
Blendery posiadają bardzo szerokie zastosowanie. Jak napisaliśmy wyżej, mogą posłużyć one do wykonania niemal większości prac w kuchni. Wykorzystując blender, możemy oszczędzić mnóstwo czasu, a także przygotować świetne potrawy. Za pomocą blendera możemy między innymi:
- Siekać orzechy;
- Miksować zupy;
- Przygotowywać ciasto;
- Przygotowywać mus owocowy;
- Ubijać puree;
- Spieniać mleko;
- Trzepać śmietanę;
- Miksować najróżniejsze składniki;
- Robić koktajle i shake’y;
- Rozdrabniać produkty;
- Kruszyć lód.
Na co zwracać uwagę wybierając blender?
- Budowa
Możemy podzielić blendery ze względu na sposób zasilania oraz na typ budowy. Blendery kielichowe to duże stacjonarne urządzenia, które mogą pracować samodzielnie (nie musimy ich trzymać). Z reguły odznaczają się większą mocą i pojemnością kielichów. Możemy zamontować do nich wiele różnych końcówek. Blendery kielichowe używane są jedynie wraz ze specjalnymi misami.
Blendery ręczne to mobilne sprzęty zasilane z gniazdka sieciowego lub na akumulatorek. Posiadają mniejszy silnik od blenderów kielichowych. Możemy używać ich w najróżniejszych naczyniach.
-
Materiał wykonanych elementów
W przypadku blenderów do kwoty 400 złotych możemy liczyć na końcówki wykonane ze stali nierdzewnej lub aluminium. Materiały te są o wiele bardziej odporne od tworzyw sztucznych spotykanych w tanich blenderach, a także pozwalają na pracę z ciepłymi i gorącymi składnikami i potrawami.
Rączki i uchwyty blenderów wykonywane są najczęściej z trwałych materiałów sztucznych lub metali powleczonych gumą, lub sylikonem, które umożliwiają pewny chwyt sprzętu.
-
Łatwość zakładania i zdejmowania elementów
Determinuje ona szybkość czyszczenia i demontowania blenderów po pracy, a także prostotę w ich składaniu i przygotowaniu do konkretnego zadania. Należy wybierać możliwie proste w obsłudze sprzęty.
-
Regulacja prędkości i mocy
Regulowanie odpowiedniej mocy oraz prędkości wirowania noży lub innych nakładek pozwala na dostosowanie pracy blendera do obrabianego produktu. Jest to bardzo pożądana funkcja i powinniśmy szukać blendera oferującego możliwie dużą regulację tych parametrów. Funkcja turbo pozwoli na bardzo szybkie podkręcenie blendera do maksymalnych obrotów.
-
Końcówki i dodatkowe elementy
Im więcej końcówek i dodatkowego osprzętu, tym lepiej. Określmy jednak, czy wszystkie końcówki i akcesoria przydadzą się nam w pracy z blenderem. Przykładowo kawoszom proponujemy wybierać blendery z końcówkami do spieniania mleka. Warto zaopatrzyć się również w końcówki do ubijania piany, śmietany lub rozdrabniania lekkiego ciasta. Przyda się również rozdrabniacz, a odpowiedni pojemnik do miksowania może okazać się przydatnym gadżetem. Duża część z nich posiada odpowiednie miarki.
-
Typ noży
Wybierając blendery, określmy, jaki typ noży posiadają. Możemy wyróżnić noże czteroskrzydłowe, które lepiej radzą sobie z rozdrabnianiem produktów, jak i nieco gorsze noże dwuskrzydłowe. Możliwość wymiany noży pozwoli na lepsze dopasowanie blendera do typu obrabianych produktów.
Parametry blenderów
-
Moc
W zasadzie- im większa moc, tym lepiej. Od mocy blendera zależy, jak skutecznie poradzi sobie z obróbką różnych produktów. Blendery ręczne w kwocie do 400 złotych to zwykle sprzęty o mocy około 600-800 Watów, a blendery kielichowe mogą posiadać moc nawet około 2000 W.
-
Generowany hałas
Kultura pracy blendera określa komfort jego użytkowania. Przed zakupem warto sprawdzić, ile maksymalnie decybeli jest w stanie osiągnąć blender. Parametr ten może być szczególnie ważny, gdy np. mamy w domu małe dziecko.
-
Maksymalny czas pracy
Blendery podczas pracy mocno się nagrzewają. Wszystko za sprawą nieodpowiedniego odprowadzania ciepła i kiepskiego systemu chłodzenia. W przypadku ciągłej, ciężkiej pracy, blender może się nawet spalić. Jeżeli mamy możliwość, sprawdźmy, jak długo możemy korzystać z blendera, zanim odstawimy go do ostygnięcia.