Jaki okap wyspowy wybrać? Ranking 5 najlepszych modeli.
Spis treści
Każdy szanujący się kucharz nie wyobraża sobie kuchni bez solidnego okapu. Okap chroni nasze ściany, meble i sufit przed osadzaniem się drobinek tłuszczu i wilgoci powstających przez smażenie lub gotowanie potraw. Poza tym wyciąga zapachy i dym, które bardzo szybko mogą zasmrodzić całe mieszkanie.
Na rynku istnieje cała masa okapów o różnej budowie, parametrach, przeznaczeniu i sposobie montażu. Najpopularniejszymi są okapy podszafkowe, kominowe, wyspowe i teleskopowe. Każde z tych rozwiązań sprawdza się w innych warunkach. W artykule zajmiemy się okapami wyspowymi. Są to najdroższe i najbardziej zaawansowane technologicznie okapy, które montuje się do sufitu w kuchniach z tzw. wyspą.
Zastosowanie okapów wyspowych
Okapy wyspowe służą do pochłaniania szkodliwych substancji, takich jak np. tlenek węgla, powstający podczas obróbki termicznej posiłków. Poza tym wciągają dym i zapachy, a także zapobiegają osadzaniu się wilgoci i drobin tłuszczu w kuchni.
Dwoma głównymi funkcjami okapów jest pochłanianie oraz wyciąganie zanieczyszczonego powietrza. Każdy okap może wyciągać powietrze, natomiast nie każdy wyposażony jest w pochłaniacz.
Wybierając okap wyspowy, należy określić własne potrzeby, oraz możliwości. Wyciągi wymagają podłączenia do szybu wentylacyjnego, co znacznie ogranicza swobodę montażu okapu. Wyciągi są tańsze w eksploatacji i w przeciwieństwie do pochłaniaczy, nie wymagają wymian filtrów. Ich działanie sprowadza się do wyciągania zanieczyszczonego powietrza do szybu wentylacyjnego.
Okapy z pochłaniaczami nie ograniczają nas w kwestii montażu. Najpierw zasysają powietrze, potem odfiltrowują je od zanieczyszczeń, zapachów i tłuszczu, a następnie wdmuchują czyste powietrze z powrotem do kuchni. Wymagają regularnych wymian filtra, co wprowadza nas w dodatkowe, cykliczne koszta od około 50 do 250 złotych.
Parametry okapów wyspowych
Wymiary
Okapy wyspowe są jednymi z największych okapów kuchennych. Ich szerokość wynosi średnio około 90 cm, jednak nie jest to regułą i wymiar ten w dużej mierze uzależniony jest od designu okapu. Głównie przyjmuje się zasadę, że okap nie powinien być mniejszy od płyty grzewczej.
Okapy wyspowe montowane są w dużych kuchniach, których powierzchnia oscyluje w granicach 20 metrów kw. Wielkość powierzchni roboczej okapu ma również wpływ na jego ogólną wydajność.
Wydajność
Przed wyborem okapu wyspowego warto obliczyć kubaturę kuchni lub innego pomieszczenia, w którym będzie montowany. Objętość pomieszczenia oblicza się z prostego wzoru: wysokość x długość x szerokość. Wydajność okapu określa się w jednostkach m3/h. Przyjmuje się, że okap w ciągu godziny powinien być w stanie minimalnie 6-krotnie, a maksymalnie 12-krotnie przefiltrować kuchenne powietrze.
Przykładowo- jeżeli nasza kuchnia ma 20 m3, to okap powinien odznaczać się wydajnością na poziomie od 120 m3/h do maksymalnie 240 m3/h.
Liczba biegów
Okapy posiadają średnio od 2 do nawet 6 poziomów regulacji mocy ssącej. Biegi lub inaczej tryby pracy mogą być regulowane płynnie, za pomocą pokręteł lub skokowo za pomocą przycisków. Im więcej biegów, tym regulacja będzie płynniejsza. Większa ilość zajętych palników na kuchence wymaga załączenia większego biegu w okapie, z kolei mała regulacja może powodować, że okap nie „wstrzeli” się w nasze aktualne potrzeby.
Poziom hałasu
Im cichszy okap, tym korzystanie z niego będzie bardziej komfortowe. Głośność pracy okapu nie powinna przekraczać 50 dB. Większość urządzeń dostępnych na rynku oscyluje w tych granicach, pracując z największą mocą. Najcichsze okapy mogą pochwalić się pracą o głośności około 35 dB.
Parametr ten powinien być szczególnie uwzględniany w przypadkach, gdy kuchnia bezpośrednio sąsiaduje z sypialnią lub salonem, gdzie dodatkowe źródło hałasu może stać się uciążliwe dla pozostałych domowników.
Dodatkowe funkcje okapów wyspowych
Oświetlenie
Oświetlenie to jeden z popularniejszych dodatków. Realizowane jest przez energooszczędne diody LED, świetlówki lub żarówki. Dodatkowe światło montowane na okapach wyspowych jest bardzo praktycznym dodatkiem ułatwiającym gotowanie zarówno w nocy, jak i za dnia przy słabym natężeniu światła dziennego. Dodatkowe źródło światła w przypadku wysp kuchennych na pewno będzie mile widzianym bonusem.
Czujnik czyszczenia
Niektóre z bardziej zaawansowanych okapów wyspowych posiadają czujniki, które informują użytkownika o konieczności wyczyszczenia filtrów. Bez znaczenia, czy posiadamy okap z filtrem węglowym, lub ze zwykłą metalową, lub aluminiową siatką, wymagają one regularnego czyszczenia z osadów tłuszczowych.
Wyłącznik czasowy
Bardzo przydatna funkcja, umożliwiająca dokładne pozbycie się nawet ciężkich do zneutralizowania zapachów. Wiele potraw utrzymuje się w powietrzu na długo po skończeniu gotowania, w związku z tym zastosowanie wyłącznika czasowego w okapach wyspowych pozwala na dowolne manipulowanie czasem wyłączenia.
Sensor zapachu
Jest to jeden z ciekawszych czujników montowanych w okapach wyspowych. Jego rola sprowadza się do wykrywania dymu, zapachów i oparów powstających podczas gotowania. Po ich wykryciu sensor zapachu uruchamia okap i ustawia jego moc w zależności od natężenia oparów.
Ranking 5 okapów wyspowych