Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/adrianzych/domains/preview3.leadcollector.pl/public_html/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/adrianzych/domains/preview3.leadcollector.pl/public_html/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/recommendations.php on line 264

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/adrianzych/domains/preview3.leadcollector.pl/public_html/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 440

Jaki jajowar wybrać? Ranking 5 najlepszych modeli.

„Jajowar? A do czego mi on potrzebny?” Tak zwykle brzmi reakcja na widok tego przydatnego akcesorium na półce sklepowej. Odpowiedź jest prosta: choć jajko na miękko czy twardo potrafi przyrządzić (prawie) każdy, w natłoku obowiązków i ciągłym pośpiechu bywa to proces kłopotliwy. Woda kipi, minutnik gdzieś przepadł, w rezultacie domownicy grymaszą, że jajka nie są półtwarde, tak jak lubią, tylko zupełnie płynne. Warto uprościć sobie nawet tak pozornie nieskomplikowaną czynność i zainwestować w sprytny przyrząd, jakim jest jajowar. Jest niedrogi i łatwy w utrzymaniu w czystości, a zwijany w podstawie kabel i niewielkie wymiary ułatwią przechowanie go nawet w kuchni o skromnej powierzchni.

Jak zbudowany jest taki pomocnik kuchenny? Składa się z misy grzewczej, do której wlewa się wodę (droższa, ale łatwiejsza w czyszczeniu będzie ta ze stali nierdzewnej), wkładki, na której umieszcza się jajka, pokrywy (metalowej bądź plastikowej; pierwsza jest trwalsza, a druga umożliwia podgląd procesu gotowania) oraz miarki na wodę i igły. Pojemnik na wodę posiada podziałki wyznaczające, ile płynu potrzeba na ugotowanie danej ilości jajek w preferowany sposób (na twardo, półtwardo bądź miękko). Nakłucie ich przed gotowaniem igłą sprawi, że skorupka nie popęka.

jajowar

Czym jeszcze różnią się modele dostępne na rynku? Kilkoma istotnymi cechami, którym należy poświęcić chwilę uwagi, aby wybrać sprzęt dostosowany do potrzeb domostwa. Jajowary mogą pomieścić jednorazowo od 3 do aż 8 jajek. Z tą ilością nierozerwalnie związana jest moc akcesorium – im wyższa, tym szybciej potrawa będzie gotowa. Do gotowania 3-4 sztuk wystarczy 300W, w przypadku 7-8 lepiej zdecydować się na moc 400W.

Istotną cechą jest umieszczenie w urządzeniu wyłącznika termicznego, który przerwie proces gotowania samoczynnie, jak tylko cała woda wyparuje z misy grzewczej (tańsze modele będą wymagały wyłączenia manualnego). Dodatkowo jajowar poinformuje nas o zakończeniu pracy sygnałem dźwiękowym lub tylko zgaszeniem kontrolki – pierwsze rozwiązanie to lepszy wybór, będzie słyszalne w całym domu. Wart uwagi jest też typ zastosowanej obudowy. Szukajmy takiej o właściwościach termoizolacyjnych, która ustrzeże użytkowników przed poparzeniem.

Polecane mini komputery


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

300-101   400-101   300-320   300-070   300-206   200-310   300-135   300-208   810-403   400-050   640-916   642-997   300-209   400-201   200-355   352-001   642-999   350-080   MB2-712   400-051   C2150-606   1Z0-434   1Z0-146   C2090-919   C9560-655   642-64   100-101   CQE   CSSLP   200-125   210-060   210-065   210-260   220-801   220-802   220-901   220-902   2V0-620   2V0-621   2V0-621D   300-075   300-115   AWS-SYSOPS   640-692   640-911   1Z0-144   1z0-434   1Z0-803   1Z0-804   000-089   000-105   70-246   70-270   70-346   70-347   70-410