Energooszczędna płyta indukcyjna- jak wybrać?
Spis treści
Płyty indukcyjne to innowacyjne urządzenia, które w energooszczędny sposób zastępują kuchenki oraz płyty grzewcze. Ich działanie polega na elektromagnetycznym zjawisku indukcji – płyta wytwarza specjalne pole elektromagnetyczne, które podgrzewa dno naczynia. Dzięki temu koszt gotowania znacznie maleje, ogrzewaniu nie podlega cała płyta, co powoduje, że gotowanie jest bezpieczniejsze.
W zależności od ceny płyty mogą posiadać różne dodatkowe funkcje:
- zabezpieczenie przed dziećmi,
- wykrywanie zdjęcia naczynia z płyty,
- wykrywanie wielkości naczynia,
- możliwość zastopowania gotowania na parę minut,
Ważne przed zakupem płyty:
Cena
Sama płyta dobrej jakości to koszt ponad 2 tysięcy złotych. Jednak jest to inwestycja na lata która spowoduje obniżenie kosztu poboru prądu o 30% względem tradycyjnej kuchenki.
Garnki
Niestety zwykłe garnki nie podlegają zjawisku na którym opiera się działanie płyty indukcyjnej. Należy do niej dokupić specjalne ferromagnetyczne naczynia.
Czyszczenie
Płytę dzięki temu, że cała się nie nagrzewa, można łatwo umyć. Co więcej – wskazane jest regularne jej czyszczenie, gdyż ubrudzona płyta może powodować błędy np. w wykrywaniu wielkości garnków.
Na co należy uważać?
Producenci ostrzegają osoby z rozrusznikami serca o niekorzystnych skutkach używania przez nich płyt indukcyjnych. Należy również pamiętać, że różne przedmioty, znajdujące się w pobliżu płyty, mogą ulegać rozmagnesowaniu.
Płyta, a powierzchnia grzewcza.
Zależnie od tego, jak wykonana jest płyta – może ona mieć palniki różnych kształtów – np. owalne, okrągłe, prostokątne. Może nawet posiadać sensory na całej powierzchni, które wykrywają gdzie zostało położone naczynie, jakiego jest kształtu oraz wielkości, po czym, produkują indukcję odpowiedniej wielkości na konkretnej przestrzeni. Należy sprawdzić tę właściwość przed zakupem garnków, aby wiedzieć, czy warto kupić naczynia danego kształtu.
Zalety:
- oszczędzanie energii – w okolicach 30%
- możliwość zabezpieczenia przed dziećmi,
- brak możliwości oparzenia płytą,
- łatwe czyszczenie,
- krótszy czas potrzebny na podgrzanie posiłków,
Wady:
- cena inwestycji,
- potrzeba regularnego czyszczenia