Blender do lodu – jak wybrać dobry blender?
Spis treści
Blendery cieszą się niezwykłą popularnością. Można za ich pomocą przygotowywać różne napoje oraz potrawy. Są idealne do zupy typu krem, ale bardzo dobrze sprawdzają się również przy produkcji domowych lodów, musów. Dzięki nim można również rozdrabniać orzechy.
Przy zakupie blendera warto pomyśleć o takim, który miałby funkcję kruszenia lodu. To spowoduje, że urządzenie będzie bardziej uniwersalne, przysłuży się do tworzenia koktajli. Oczywiście, blendery z tą funkcją cechuje wyższa cena. Czasem jednak warto jest zainwestować. Nawet, jeśli nie potrzebujemy opcji kruszenia lodu, to blendery posiadające tę możliwość mają bardziej trwałe ostrza, które są w stanie kruszyć oraz mielić produkty bardziej twarde. Ma to również wpływ na żywotność urządzenia. Wykonane z silniejszych elementów, na pewno wytrwa więcej czasu. Blendery z funkcją kruszenia lodu mają także większą moc, a to jest bardzo ważne, jeśli zależy nam na tym, aby urządzenie szybko radziło sobie z każdymi produktami.
Na co uważać przy zakupie blendera?
Moc
To dzięki niej możemy w szybszy sposób rozdrobnić oraz zmienić wszystko, czego potrzebujemy. Warto pomyśleć o urządzeniach z większą mocą. Nie nagrzewają one się tak szybko, są trwalsze, a przede wszystkim można dzięki nim oszczędzić dużo czasu. Preferowana wartość mocy, która idealnie sprawdzi się w warunkach domowych to od 500 do 700 W.
Końcówka blendera
Końcówki tych urządzeń występują zazwyczaj w dwóch wariantach:
- plastikowej
- metalowej
Blendery z końcówką metalową są trwalsze i na pewno się nie połamią. Wiąże się do jednak z wyższą ceną. Jeśli zamierza się kupić urządzenie, które ma służyć nam długi czas, albo będzie się je często użytkować, to jednak lepiej jest zapłacić za końcówkę, która będzie mało awaryjna. Ważne, aby wybierać urządzenie, którego ostrza wykonane są ze stali nierdzewnej.
Rodzaje blenderów:
Kielichowy
Jest stabilny oraz najwygodniejszy w przygotowaniu koktajli. Jednak, zajmuje on dużo miejsca i ciężko będzie wykonać lub wydobyć z niego potrawy bardziej gęste, jak np. masło orzechowe, czy humus.
Ręczny
Można go schować do szuflady, jest łatwy w umyciu. W zestawach często znajdują się dodatkowe końcówki oraz pojemniki. Dzięki nim blender posiada więcej funkcji, a tym samym, zastępuje wiele innych urządzeń kuchennych.